Plemena

Volba Learova papouška

Volba Learova papouška

Podobně jako známý hyacintový papoušek jsou Learovy macaws menší (30 až 32 palců dlouhé) s matně modrošedou barvou. Mají jasně žluté kroužky na oči, malou žlutou škvrnu na obličeji vedle spodního zobáku a žlutý pruh na jazyku. Oči jsou hnědé a ocas je dlouhý a zúžený. Spodní strany ocasu a křídel jsou černé.

Ve volné přírodě, Learovy macaws (Anodorhynchus learni) mají velmi omezený rozsah a populace je roztříštěna mezi několik míst ve státě Bahia v Brazílii.

Až donedávna byly považovány za zaniklé a jejich stav ochrany je kritický. Protože jsou ve Spojených státech uvedeny jako ohrožený druh, je jejich převod mezi státy bez povolení zakázán.

Velmi málo z těchto ptáků - známých také jako papoušky Indigo - existuje mimo Brazílii. Ve skutečnosti se populace odhaduje na méně než 200 ptáků. Nedávno však byli ptáci objeveni v nezákonném obchodu uvnitř i vně Brazílie.

Jejich strava sestává hlavně z místně dostupných ořechů různých palem včetně palmové legie. Základem stravy je syragrová palma
ořechy a jeden pták mohou jíst 350 ořechů za jeden den. Roosting weby a
hnízda jsou v pískovcových útesech. Živí se stromy a na zemi.
Kapalina z nezralých palmových ořechů je pravděpodobně jejich hlavním zdrojem vody.

Chov

K jedinému známému chovu Learových papoušek v zajetí došlo
Busch Gardens, Tampa, Florida v červnu 1982. Párováním byla žena
z Busch Gardens a muž z Parrot Jungle v Miami. Existují
dvě živé potomky ještě v Tampě. Chov byl podobný
hyacintové papoušky. Zatímco délka života není známa, je pravděpodobně podobná hyacintům.