Plemena

Papoušek spixu - blednoucí krása

Papoušek spixu - blednoucí krása

Spixův papoušek (Cyanopsitta spixiii) byl považován za vyhynulý ve volné přírodě, dokud nebyli ptáci znovu objeveni na konci 80. let. Nyní existuje jediný divoký pták ve svém rodném prostředí na Rio Sao Francisco ve státě Bahia v Brazílii.

Papoušek Spix má velmi omezený rozsah a existující stanoviště bylo vážně poškozeno, i když stále existuje nějaké vhodné stanoviště, dominoval tabákový les, který rostl podél potoků. Hnízdí a živí se stromy Tabebui.

Vzhled

Spixovy papoušky jsou středně velké, světle modro-šedé papoušky. Zobák je černý, nohy šedé a spodní strany ocasu a křídla jsou tmavě šedé. Ocas je dlouhý a zúžený.

Chov

Jediný divoký pes je v současné době spárován s papouškem Illigers. Položili vejce a chovali kuřata Illigers, která byla umístěna v jejich hnízdě. V roce 1994 byla zajatá žena propuštěna, aby s ním napravila, ale zmizela a bylo nedávno odhaleno, že zemřela, když letěla do elektrického vedení. Přibližně 50 ptáků nyní existuje v zajetí a je chováno, aby dodávali ptákům úsilí o znovuzavedení, většina populace v zajetí je však úzce spjata.

Spixovy papoušky byly úspěšně chovány na Filipínách, ve Švýcarsku a ve Španělsku a populace v zajetí dosahuje trvalých zisků. Majitelé ptáků chovaných v zajetí spolupracují v konsorciu známém jako Stálý výbor pro obnovu papouška Spixa a pracují ve spolupráci s brazilskými orgány pro ochranu přírody. Připravují se plány na budoucí opětovné zavedení.

Prostřednictvím práce stálého výboru pro obnovu papouška Spix, odhodlání terénních výzkumníků, sponzorství dárců, jako je Loro Parque Foundation a podpora IBAMA, existuje v budoucnu naděje na přežití tohoto krásného ptáka. Pro více informací o Spix's Macaws navštivte Loroparque-fundacion.org.