Plemena

Výběr štíhlého kakaa

Výběr štíhlého kakaa

Štíhle vyfakturovaní kakadu - známá také jako dlouhosrstá korella - jsou do značné míry podceňována jako domácí mazlíčci. Relativně domáckí ptáci jsou často předáváni ve prospěch krásnějších Moluccanů nebo deštníků, ale štíhlé účty mají výjimečné osobnosti. Jsou něžní, hraví a laskaví, stejně jako inteligentní a zvídaví. Lepší napodobeniny než většina kakadu, nejsou ani tak hlasitá, ani náročná jako jejich populárnější bratranci.

Vzhled

Ptáci jsou velcí bílí kakadu, známý pro svůj tenký podlouhlý horní zobák. Mají krátké bílé ležící hřebeny a modré oční kroužky, které sahají pod okem a odhalují modrou bouli. Mezi očima a naresem je malá růžová skvrna. Poddruh nalezený ve východní Austrálii má růžový pruh přes horní prsa těsně pod krkem, ale západní poddruh (považovaný za plný druh, C pastinátor mnoha autory) se vyznačuje nedostatkem prsou.

Štíhlé kakaa jsou běžná a vyskytují se ve velkých hejnech po většině severní a střední Austrálie, kde obývají lesy a eukalyptové lesy poblíž pastvin a zemědělských oblastí. Napadají také obdělávané plochy a poškozují plodiny. V období nehnízdění se mohou shromažďovat ve velkých hejnech 2 000 nebo více ptáků a široce se pohybovat v pastvinách při hledání potravy. Krmí se ve stromech a na zemi a používají své podlouhlé účty jako pluh, kopající do půdy kořeny, cibule a hmyz. Živí se také semeny, plodinami, ovocem, bobulemi, pupeny, květinami a ořechy a larvami hmyzu. Nejaktivnější jsou brzy ráno a pozdě odpoledne.

Životnost

Štíhlé kakaa mohou žít až 50 let. Přesné údaje o délce života těchto ptáků jsou špatně zdokumentovány, protože mnoho z nich zemřelo na nemoci nebo zranění před tím, než prožily svůj přirozený život. Věk rozmnožování může být až 3 roky, ale obvykle 4 až 5 let. Životnost chovu není přesně známa.

Tito ptáci rádi žvýkají a jsou velmi ničiví. Měly by být vždy vybaveny hračkami, dřevěnými kostkami nebo větvemi a potřebují prostor pro cvičení. Zatímco oni jsou relativně běžní v jejich rodné Austrálii, oni nejsou snadno najití na U.S trhy.

Krmení

Kakata by měla být krmena formulovanou (peletovanou nebo extrudovanou) stravou. Růžové poddruhy očních kroužků by měly být krmeny omezenou stravou, aby se zabránilo obezitě. Strava by měla být denně doplňována čerstvým ovocem a zeleninou. Krmte přibližně 1/3 šálku připravené stravy a 1/3 šálku čerstvého ovoce a zeleniny denně. Nadměrné krmení vede k bdělosti, selektivnímu krmení a plýtvání potravinami. Štíhlé kakaa jsou náchylní k obezitě.

Dospělí a mladiství ptáci jsou vybíraví jedlíci. Snažte se zajistit, aby jídlo, které konzumují, bylo výživné a vyhněte se krmení velkého množství semen s vysokým obsahem tuků, jako je slunečnice a světlice. Vitamínové doplňky nejsou potřeba pro ptáky na formulované stravě.

Bydlení

Štíhlé kakaa jsou velmi aktivní a měla by být poskytována největší klec, kterou prostor a rozpočet umožňují. V ideálním případě by klec měla poskytovat prostor pro let. Trvanlivá konstrukce klece není tak kritická, jako je tomu u jiných velkých kakadu, protože tito ptáci nejsou silnými chewers. Mnoho z nich je zběhlých při otevírání zámků klece, proto mohou být nutné zámky nebo zámky odolné vůči úniku. Klec by měla být co největší a musí umožňovat alespoň dostatek místa, aby mohl pták úplně roztáhnout křídla. V ideálním případě bude mít pták venkovní klec, která umožní volný čas na čerstvém vzduchu a slunečním světle.

Zastřihování

Rutinní koupání nebo sprchování je zásadní pro udržení dobrého peří a stavu pokožky. Ptáci mohou být zamlženi a nechat zaschnout v teplé místnosti nebo na slunci nebo jemně vysušeni pomocí sušiče. Mělo by se dbát na to, aby peří křídla příliš nepřestřihlo, protože kakadu často padají a zraní se. Připněte pouze primární letové peří a stačí, aby pták klouzal na zem.

Chov

Štíhlé kakaa mohou být v zajetí obtížně rozmnožitelná. V Severní Americe se chovají většinou v zimě a na jaře a velikost spojky je obvykle dvě až tři vejce. Doporučená velikost je 4 stopy široký a 4 stopy vysoký a 6 stop dlouhý zavěšený 4 stopy nad zemí nebo podlahou.

Dvojité vstupní hnízdní boxy se často používají ke snížení šance, že samec uvězní ženu v krabici (samci se často stanou agresivní vůči svým kamarádům; oříznutí křídla samce před rozmnožovacím obdobím pomůže samici uniknout). Lze použít dřevěné bedny a jejich velikost by měla být přibližně 12 palců, 12 palců, 24 palců nebo 12 palců, 12 palců, 36 palců nebo hlouběji.

Inkubační doba je přibližně 24 až 26 dní. Kuřata obvykle bojují ve věku přibližně 10 až 12 týdnů. Štíhle vyfakturovaná kakadu se dá snadno ovládat zezadu. Většina vzorců chovu rukou lze úspěšně použít.

Štíhlé kakaa nejsou tak hlučná jako větší kakadu. Při jejich chovu je však třeba brát v úvahu hluk a blízkost sousedů. Pokud jsou umístěna venku, často volají kakadu, zejména za úplňku. V jižních státech musí být venkovní klece chráněny před vřesami, aby se zabránilo vystavení parazita Sarcocystis falcatula, což může mít za následek fatální plicní infekci.

Časté nemoci a poruchy

Kakadu jsou relativně zdraví ptáci, ale jsou náchylní k následujícímu:

  • Psittacine zobák a nemoc peří
  • Sbírání peří
  • Psitakóza
  • Mate agrese
  • Obezita
  • Syndrom mastných jater
  • Lipomy (mastné nádory)
  • Špatné stravovací návyky
  • Bakteriální a plísňové infekce
  • Sarcocystis
  • Toxicita, požití kovů