Plemena

Výběr černého sledovaného černého kakadu

Výběr černého sledovaného černého kakadu

Žlutý sledoval černý kakadu (Calyptorhynchus funereus) je jedinečný a velkolepý druh obyčejný v mokrých lesních oblastech východní Austrálie od Queenslandu po Tasmánii a jižní Austrálii. V zajetí se nachází jen velmi málo ptáků, kromě zoologických zahrad a specializovaných soukromých sbírek. Černí kakadu žlutokřídlí a další druhy kakadu mohou být velmi dlouho žití (pravděpodobně kolem 50 let), ale přesná délka života není známa.

Kakadu černocasý obývá eukalyptové lesy, zejména podél řek, které se živí semeny borovic, eukalyptu, casuriny, akácií a také larvami dřevokazného hmyzu. Jsou kočovníci a pohybují se při hledání potravy ve stádech až 2000 ptáků.

Vzhled a osobnost

Černý-sledoval černé kakadu jsou velké, štíhlé a podrážděné černé kakadu s ležícími hřebeny. Samce a samice lze rozlišit zbarvením. Samec je černý, kromě širokých žlutých panelů uprostřed bočního ocasního peří, žlutých ušních skel a červených kroužků. Spodní strany ženy mají světle žluté vroubkování, větší žlutou ušní náplast a šedé oční kroužky. Ocas má panely žlutooranžové s černými pruhy.

Černý-sledoval černé kakadu jsou od přírody jemný. Jsou relativně tiché s výjimkou svého chovného hovoru. Vzhledem k jejich vzácnosti mimo Austrálii je nepravděpodobné, že budou k dispozici pro domácí mazlíčky, a jen zřídka uvidíte společníka žlutého ocasu černého.

Černý-sledoval černé kakadu jsou zvídavé a rádi žvýkat objekty v jejich okolí. Jejich silné zobáky byly navrženy pro žvýkání stromů a jsou docela destruktivní, pokud se nechají posadit na nábytek. Měly by být vždy vybaveny hračkami, dřevěnými kostkami nebo větvemi, které mohou žvýkat.

Krmení

Černá kakadu černocasá by měla být krmena formulovanou (peletovanou nebo extrudovanou) stravou, která je základem dobré výživy. Strava by měla být denně doplňována čerstvým ovocem a zeleninou, aby se přidala rozmanitost a psychologické obohacení. Krmte přibližně 1/3 šálku připravené stravy a 1/3 šálku čerstvého ovoce a zeleniny denně. Můžete jim také nabídnout 2 až 3 velké ořechy denně, nejlépe ořechy, pekanové ořechy, makadamové ořechy, mandle nebo ořechy. Pokud nabízíte arašídy, skořápejte je nejprve a zkontrolujte růst hub. Černí kakadu žlutohledá jsou svou povahou obvykle štíhlá a není pravděpodobné, že by měla nadváhu a pro ptáky, kteří jedí upravenou stravu, nejsou potřebné vitamínové doplňky. Měli byste však poskytnout čerstvé větve pro další žvýkání.

Chov

V zajetí se obtížně rozmnožují černí kakadu. Vyžadují prostorný prostor se soukromím. Dobrou volbou pro konstrukci klece je drát svařovaný rozchodem jeden palec po 12 kusů. U ničivých ptáků je řetězové spojení nejodolnějším klecovým materiálem. Doporučená velikost klece je 5 stop široký a 8 stop vysoký a 12 stop dlouhý.

Hnízdo by mělo být otevřené nahoře, 24 palců na 24 palců na 48 palců svisle. Akt žvýkání dřevěné hnízdo může stimulovat reprodukční chování. Měly by být opatřeny větvemi, které mohou použít k vyrovnání svého hnízda.

Inkubační doba je přibližně 27 až 30 dní a velikost spojky je obvykle jedno až dvě vejce. Černé kakadu žlutého ocasu může být obtížné chovat vzadu a měly by se o to pokoušet jen velmi zkušené podavače rukou. V ideálním případě by kuřata měla chovat rodiče, aby se zabránilo otiskům.

Mužští kakadu se vůči svým kamarádům často stávají agresivními. Vzhledem k velkým letům potřebným pro tento druh by samec neměl být střihán jako u jiných druhů kakadu.

Při chovu kakadu je třeba brát v úvahu hluk a blízkost sousedů. Pokud jsou umístěna venku, často volají kakadu, zejména za úplňku. V jižních státech musí být venkovní klec chráněna před vřesami, aby se zabránilo vystavení parazita Sarcocystis falcatula, což může mít za následek fatální plicní infekci.